Het Zottegems BBQ kampioenschap (aka Zottegem Culinair)

Aan een Belgisch kampioenschap neem je niet deel zonder wat oefening, dus trokken we er zondag 23 juni 2013 op uit om deel te nemen aan het Zottegems BBQ kampioenschap. Het evenement vond plaats op de markt van Zottegem (hoe kan het ook anders). De mannen van cooking on tuesday waren prima voorbereid en zorgden voor een strakke regie.

De wedstrijdgerechten waren opgebouwd rond opgelegde ingrediënten: schaal en schelpdieren, rundsvlees en een vrij te kiezen dessert.

Dit is wat we ervan bakten:

Scheermessen, oesters en mossel met Monkey 47 Gin en Fentiman’s tonic

collage voorgerecht

Entrecôte van Simmentalrund met truffelsaus, pomme macaire en Omer

Soepje van aardbei, geglaceerde ananas, honingkoekje en Pastis Bardouin

3e BBQ-kampioenschap 23-06-2013 COT 189

Uiteraard werden ook de bezoekers niet vergeten! Voor hen werden thai beef salad en onze zelfgemalen Luxeburger met veel liefde bereid.

collage hamburger en thai beef

En de uitkomst van dat alles?

Toegegeven, er waren maar 6 deelnemende ploegen, toch zijn we supertrots op onze 4e plaats. Omdat het onze eerste wedstrijd was, maar vooral ook omdat alle andere ploegen professionele traiteurs waren EN we slechts EEN HALF PERCENTJE (5/1120 punten) minder scoorden dan het team net voor ons en dus eigenlijk virtueel derde werden :-)

Eindklassement:

Vzw Hertals
FiveQ
Laurentius
The Burn-Unit BBQ Team
Make my BBQ
Eat @ Meileken

 

 

 

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

De eerste Burn-Unit-BBQ Quiz: een onverhoopt succes !!

Zaterdag 15/12/12 hadden we met het BBQ-team de eer om bijna 150 kwissers-sympathisanten te mogen verwelkomen op de eerste BUBBQT-Quiz.  De inkomsten van deze activiteit moeten dienen om onze club te voorzien van nieuw BBQ-materiaal en tevens onze inschrijvingen aan de komende BBQ-wedstrijden te financieren.

Het vleugje stress dat er op vrijdag nog in de lucht hing, werd door de adrenaline op zaterdagmiddag verdreven en zelfs volledig geneutraliseerd door het geweldige gevoel van een volle zaal roezemoezende (?), aan-hun bier-lurkende gasten.  De Pulled-pork-sandwiches die met zoveel liefde door enkele clubleden werden bereid (15u garen op onze BurnUnit), werden door zovelen gesmaakt.  De glazen werden al voor een eerste of een tweede keer gevuld met lekkere ‘Omer’, hetwelke wij graag ons huismerk durven noemen.

Iedereen was er klaar voor…

Acht uur: De prijzentafel staat te schitteren met een gigantische hoop geweldige giften van onze sponsers (nogmaals dank aan onze hoofdsponsors Weber en Bockor (Omer)).  Presentatrice Leen neemt de micro ter hand en de eerste BUBBQ-Quiz gaat van start.

De eerste ronde was er een van geconcentreerde stilte.  Niemand wist wat van deze avond te verwachten.  Maar na deze inloop, kwam de sfeer er al snel in.  De 28 ploegen met namen als: ‘De Quizzards of Booze’, ‘In memoriam Dora Van Der Groen’ en ‘Ali Baba en den IJzerdraad’… haalden hun strijdbestek boven om hun punten te verdedigen.  Er werd nagedacht en gediscussieerd, gegeten en gedronken.  Elke tafel kreeg bij aanvang een bordje worst met daarbij onze eigen geheime BBQ-saus en werd gevraagd hier zoveel mogelijk ingrediënten van te proeven en te noteren.  De ingediende antwoorden deden de jury meermaals schaterlachen.  De ‘Piuspoepers’ waren er zelfs van overtuigd zowel tartaar, maggiplant als mayonaise te hebben herkend in onze bruin-rode saus (we nemen het hen niet kwalijk, want reeds lang weten wij over deze ploeg dat hun culinaire kennis omgekeerd evenredig is aan hun ego :-) ).

De tweede helft van de avond verliep nog wat geanimeerder dan de eerste, mede door het vloeibare goud dat gaarne werd gesmaakt.  Gelukkig had elke ploeg tijdig zijn BOB gekozen en aangesteld (waarschijnlijk diegene van de ploeg met de minste juiste antwoorden).  Een tweede tafelronde vroeg onze kandidaten naar de staten van de U.S.- BBQ Belt.  Dit zijn de amerikaanse staten die gekend zijn als echte ‘slow-cooking-BBQ states’.  Onnodig te vermelden dat het ene team hierop al wat beter scoorde dan het andere…

Uiteindelijk werden ‘De Salmonella’s de eindoverwinnaars, gevolgd door ‘Ik Had Het Nog Gezegd’ en ‘De Heideroosjes’.  (waarvoor proficiat!!)  De 130 andere deelnemers konden naargelang hun score aanschuiven aan de prijzentafel, waardoor elkeen toch huiswaarts kon met een aandenken aan…

The Burn Unit.

IMG_3491b

Aan alle deelnemers en vrijwilligers: BEDANKT en TOT VOLGEND JAAR!

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Hoe het begon…

De ene had al eens eigenhandig een “Oklahoma” gebouwd, de andere was verslingerd geraakt aan echte BBQ na een toevallig bezoek aan Tennessee BBQ in de VS…

De ene kon lassen en de andere had ooit een ingenieurs-diploma behaald…

De ene was zot van koken en de andere zo mogelijk nog zotter…

De ene was getrouwd met een vrouw die zot was van BBQ en de andere… ook
(een ANDERE vrouw die zot was van BBQ, dat spreekt)

De ene kende wel wat ijzerhandelaars en de andere kon wel aan een onderstel geraken…

Dus begonnen ze te plannen, te rekenen, te tekenen, te lassen, te slijpen, te tappen en te schuren en 13 maand later zag THE BURN UNIT het licht!

Met dank aan hun goede vriend uit Bellegem…

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment